dimarts, 26 d’agost del 2008

Dèficit democràtic





La memòria històrica, concepte sotmès a estudis, reflexions...
Al llarg dels últims anys, s’han fet diferents mencions al voltants d’aquest ‘concepte’. Les institucions i polítics s’omplen la boca parlant de la recuperació de la memòria històrica, muntant grans campanyes publicitàries, amb gairebé cap rigor històric, que no porten més que al desconeixement real del que implica la memòria històrica i la recuperació de la mateixa. La major part de la població te la vaga idea de que és ‘alguna cosa que fa referència a la guerra civil i a la repressió franquista’, res més.

Hi ha que matisar que el poble que no coneix la seua història, no compren el seu present, i per tant, no el domina –generant-se, d’aquesta manera, dinàmiques de passotisme, i un total desinterès per la història, pels fets, per la cultura...-, són altres els que exerceixen el control sobre aquesta comprensió i evolució del present que vivim.
Un present amb un gran dèficit democràtic que s’alimenta quotidianament d’una societat despolititzada i poc participativa. Vivim en una democràcia de baix nivell, que ha tingut diversos focus d’evolució, un d’ells és l’oblit.
És a dir, estem convivint en una societat basada en l’oblit, en el no reconeixement de fets històrics –i no tan històrics-, una societat pseudo-democràtica que es construeix, dia a dia, sobre un guió preestablert per aquelles persones que un dia ens varen robar la llibertat.